درمان خانگی التهاب ریه و سرفه با رژیم ‌غذایی

درمان خانگی التهاب ریه و سرفه با رژیم ‌غذایی

درمان خانگی التهاب ریه و سرفه با رژیم ‌غذایی

التهاب ریه و عفونت‌ دستگاه تنفسی از رایج‌ترین بیماری‌ها به ویژه در فصل زمستان هستند. در اکثر موارد حتی پس از مصرف دارو و درمان عفونت‌های تنفسی، التهاب مزمن ریه و سرفه‌ ادامه پیدا می‌کند. رژیم غذایی سالم و مصرف برخی از ترکیبات غذایی ویژه در کاهش مخاط عفونی، از بین بردن التهاب ریه و درمان سرفه تاثیر به‌سزایی دارد. در ادامه به برخی از مواد غذایی موجود درژیم غذایی روزانه دکتر رشیدبیگی اشاره می‌کنیم که در درمان خانگی التهاب ریه و سرفه بسیار کمک‌کننده هستند.

درمان خانگی التهاب ریه و سرفه با رژیم ‌غذایی

التهاب ریه و سرفه

التهاب ریه به طور معمول در واکنش به عفونت‌های حاد یا مزمن رخ می‌دهد. سیستم ایمنی بدن ما برای مقابله با عفونت، علاوه بر تولید سلول‌های ایمنی، مخاط تولید می‌کند. این مخاط در ریه تجمع می‌یابد و با ایجاد التهاب علائمی هم‌چون سرفه، گرفتگی صدا، احتقان و ... را به وجود می‌آورد. بعد از درمان عفونت، در صورتی که سیستم ایمنی عملکرد خود را به صورت کامل انجام بدهد، با گذشت زمان التهاب برطرف می‌شود. در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا در معرض آلاینده‌ها و دود سیگار هستند، ممکن است التهاب ریه مزمن و یا حتی تشدید شود. در بسیاری از موارد اصلاح رژیم غذایی افراد یک راهکار موثر در درمان التهاب ریه به شمار می‌رود.

ترکیبات ضدالتهابی در رژیم غذایی

برخی از مواد غذایی دارای ترکیبات مغذی هستند که خاصیت ضدالتهابی دارند. بسیاری از این ترکیبات علاوه بر خاصیت ضدالتهابی، خواص آنتی اکسیدانی نیز دارند. آنتی اکسیدان به ترکیباتی اطلاق می‌شود که مواد مضر تحت عنوان اکسیدان که از طریق رژیم غذایی ناسالم، آلودگی‌های محیطی، بیماری‌ها و ... وارد بدن شده‌اند را غیرفعال می کنند. برای آشنایی با این ترکیبات غذایی با رشیدبیگی دایت همراه باشید.

امگا 3 و درمان التهاب ریه

امگا3 دسته‌ای از اسید‌های چرب ضروری هستند که خاصیت ضدالتهابی قوی دارند. علاوه بر این، این اسیدهای چرب در کاهش تجمع پلاکت‌ها و در نتیجه پیشیگیری  از انعقاد و غلظت خون نیز تاثیر قابل‌توجهی دارد. مصرف روزانه مقادیر کافی از امگا 3 در افراد سالم منجر به تقویت و بهبود عملکرد سیستم ایمنی می‌شود. در مبتلایان به التهاب ریه نیز مصرف مواد غذایی حاوی امگا 3 در سرکوب التهاب و پیشگیری از مزمن شدن آن بسیار موثر خواهد بود.

منابع غذایی موجود در رژیم غذایی برای اسیدهای چرب ضروری خانواده امگا 3، به دو دسته منابع گیاهی و حیوانی تقسیم می‌شوند.

  • منابع گیاهی شامل: دانه سویا، دانه چیا، روغن سویا، روغن بزرک، گردو و سایر مغزها که حاوی اسید چربی تحت عنوان آلفالینولئیک‌‍اسید (ALA) هستند.
  • منابع حیوانی حاوی دو اسید چرب ضروری ایکوزاپنتانوئیک‌اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک‌اسید (DHA) هستند. این دو اسید چرب ضروری که مهم‌ترین اسیدهای چرب خانواده امگا 3 به شمار می‌روند، در غذاهای دریایی به ویژه ماهی‌های سالمون و ساردین و میگو وجود دارند. 

بدن برای استفاده از ALA به عنوان یک واسطه ضدالتهابی باید آن را به EPA و DHA تبدیل کنند، بنابراین مصرف غذاهای دریایی در رژین غذایی برای درمان التهاب اهمیت فراوانی دارد. در موارد التهاب‌ ریه شدید ممکن‌است، مصرف مکمل امگا 3 در کنار منابع غذایی نیز ضزروری تلقی شود. 

ویتامین‌های رژیم غذایی، آنتی اکسیدان‌های قوی

در رژیم غذایی روزمره بسیاری از افراد مقادیر کافی آنتی اکسیدان‌های طبیعی برای خنثی کردن مواد اکسیدان و رادیکال‌های آزاد که در بدن و در اثر واکنش‌های طبیعی ساخته می‌شود وجود دارد. ضعف سیستم ایمنی و بیماری‌هایی از قبیل التهاب ریه و سرفه از جمله مواردی هستند می‌توانند باعث افزایش سطوح رادیکا‌های آزاد و ترکیبات اکسیدان در بدن شوند. در این مواقع لازم است دریافت آنتی اکسیدالن‌ها از رژیم غذایی افزایش پیداکند تا مانع از آسیب زساندن رادیکال‌های آزاد به بدن شوند. 

مهم‌ترین آنتی اکسیدان‌های طبیعی در رژیم غذایی ما، ویتامین‌های C و E هستند. این ویتامین‌ها در سرکوب واکنش‌های التهابی نقش بسیار موثری دارند. به طوری که مصرف منابع غذایی حاوی این ویتامین‌ها هم در تقویت سیستم ایمنی و هم در کاهش التهاب ریه و درمان سرفه بسیار کمک‌کننده خواهد بود. 

  • منابع غذایی حاوی ویتامین C: انواع مرکبات از جمله پرتقال و لیمو، کیوی، طالبی، پاپایا، انواع توت‌ها، کلم بروکلی، گل کلم، کلم پیچ، فلف‌ل دلمه‌لی و گوجه فرنگی
  • ترکیبات غذایی حاوی ویتامین E: مغزها، تخمه آفتابگردان، فندق و بادام زمینی، اسفناج و روغن‌های سویا، آفتابگردان، ذرت و کانولا
     

علاوه بر این ویتامین‌ها، ویتامین A نیز آنتی اکسیدانی موثر در درمان التهاب است و در منابع غذایی از قبیل جگر، شیر، مکره و تخم مرغ وجود دارد. 

ترکیبات مغذی ضدالتهاب ریه

علاوه بر اسید‌های چرب امگا 3 و ویتامین‌های آنتی اکسیدان، در رژیم غذایی برخی دیگر از ترکیبات ضدالتهابی هم وجود دارند که مصرف آن‌ها به ویژه در درمان بیماری‌ها التهابی ریه و سرفه‌های مزمن تاثیر به سزایی دارد.

کدو حلوایی یکی از مواد غذایی است برای درمان سرفه بسیار مفید است. این ماده غذایی حاوی آنتی اکسیدان‌های طبیعی از مانند بتاکاروتن و لوتئین است. دریافت این ترکیبات مغذی به طورکلی در بهبود سلامت سیستم تنفسی به ویژه در کودکان و سالمندان نقش مهمی دارد. 

زغال‌ اخته نیز یکی از میوه‌های موثر در بهبود التهاب ریه به شمار می‌رود. با توجه به محتوای بالای آنتوسیانین در زغال‌ اخته، این میوه در سرکوب التهاب در بدن  نقش دارد. آنتوسیانین علاوه بر کاهش التهاب در تقویت سیستم ایمنی نیز موثر است.

زردچوبه حاوی ترکیب مغذی‌ای تحت عنوان کورکومین است. کورکومین از موثرترین مواد مغذی در بهبود سلامت ریه‌ها و سیستم تنفسی است. درمان سرفه مزمن و التهاب ریه با مصرف دمنشو زردچوبه یکی از روش‌های موثر به شمار می‌رود.

مصرف غذاهای حاوی مواد مغذی  اشاره شده در درمان التهاب‌ مزمن ریه و سرفه‌ به شما کمک خواهند کرد. علاوه بر این مصرف روزانه این ترکیبات مغذی که در رژیم‌های غذایی دکتر رشیدبیگی گنجانده شده‌اند در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به التهاب و عفونت ریه نیز نقش دارند. به خاطر داشته باشید در صورت عدم درمان سرفه پس از مصرف دارو‌های معمول و اصلاح رژیم غذایی، لازم است به پزشک مراجعه نمایید تا درمان دارویی از سرگرفته شود.